داشتن پیش دیابت به این معنی است که سطح گلوکز (قند) خون شما بالاتر از حد طبیعی است، اما آنقدر بالا نیست که بتوان دیابت را تشخیص داد. پیش دیابت می تواند منجر به بیماری قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع ۲ شود که شایع ترین شکل دیابت است. پیش دیابت اغلب می تواند معکوس شود(۱).

 

دیابت چیست؟

لوزالمعده عضوی است که در شکم قرار دارد و با تولید آنزیم ها و هورمون هایی که غذا را به سوخت بدن شما تجزیه می کند، به فرآیند هضم کمک می کند. بیشتر غذایی که می خورید به گلوکز (قند) تجزیه شده و در جریان خون شما آزاد می شود. هنگامی که قند خون شما افزایش می یابد، به پانکراس سیگنال می دهد که انسولین تولید کند – هورمونی که مسئول تنظیم سطح قند خون بدن است. دیابت وضعیتی است که در آن سطح قند خون افراد بسیار بالا است، یا به این دلیل که بدن آنها به انسولین پاسخ نمی دهد یا به خودی خود به اندازه کافی تولید نمی کند. با گذشت زمان، این می تواند منجر به مشکلات جدی سلامتی، مانند بیماری کلیوی، بیماری قلبی، از دست دادن بینایی و افزایش خطر سکته شود.

 

قبل از اینکه به تفاوت بین دیابت و پیش دیابت بپردازیم، مهم است که درک اساسی از سه نوع بیماری دیابت داشته باشیم: دیابت نوع ۱، نوع ۲ و دیابت بارداری.

 

دیابت نوع ۱. دیابت نوع ۱ یک اختلال خود ایمنی است که در آن بدن انسولین تولید نمی کند. این وضعیت تنها حدود ۵ درصد از همه تشخیص های دیابت را تشکیل می دهد و به طور معمول در کودکان و بزرگسالان جوان تشخیص داده می شود (به همین دلیل است که گاهی اوقات به آن دیابت نوجوانان نیز گفته می شود). در حال حاضر، متخصصان نمی دانند چگونه از این وضعیت جلوگیری کنند. درمان دیابت نوع ۱ نیاز به انسولین درمانی دارد که شامل نظارت بر سطح قند خون و تجویز منظم انسولین در صورت نیاز است.

دیابت نوع ۲. دیابت نوع ۲ یک بیماری شایع است که به دلیل ترکیبی از مقاومت به انسولین (زمانی که واکنش بدن به انسولین متوقف می شود) و کمبود انسولین (زمانی که بدن انسولین کافی تولید نمی کند) ایجاد می شود. دیابت نوع ۲ بیش از ۹۰ درصد از همه تشخیص های دیابت را تشکیل می دهد و معمولاً به دلیل ترکیبی از سبک زندگی و عوامل ژنتیکی رخ می دهد. شما می توانید در هر سنی به دیابت نوع ۲ مبتلا شوید، اما اگر مسن تر، کم تحرک، اضافه وزن یا اگر سابقه خانوادگی دیابت دارید، در معرض خطر بیشتری قرار دارید.

دیابت بارداری این نوعی دیابت است که برخی از زنان  در دوران بارداری به آن مبتلا می شوند. این معمولاً یک وضعیت موقتی است که پس از تولد نوزاد از بین می رود، با این حال، حتی اگر سطح قند خون مادر پس از تولد کاهش یابد، او همچنان در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع ۲ در آینده است. در حالی که هر فرد باردار ممکن است به دیابت بارداری مبتلا شود، اما اگر اضافه وزن دارید، سابقه خانوادگی دیابت نوع ۲ دارید یا شرایط خاصی مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک دارید، در معرض خطر بیشتری قرار دارید.

 

پیش دیابت چیست؟

اکنون که اصول دیابت را درک کرده اید، وقت آن است که به پیش دیابت بپردازیم. پیش دیابت وضعیتی است که در آن سطح قند خون شما بالا است، اما به اندازه کافی بالا نیست که بتوان دیابت نوع ۲ را تشخیص داد. بدون تغییرات معنی دار در شیوه زندگی، افراد مبتلا به پیش دیابت در معرض خطر بسیار بالاتری برای ابتلا به دیابت نوع ۲ در پنج سال آینده هستند. حتی با وجود پیش دیابت، سطح قند خون بالا می تواند باعث آسیب طولانی مدت به قلب، کلیه و رگ های خونی شود.

 

از آنجایی که پیش دیابت معمولاً هیچ علامت قابل توجهی ایجاد نمی کند، غربالگری زودهنگام از طریق یک آزمایش خون ساده ضروری است. به یاد داشته باشید و با شناسایی زودهنگام بیماری، می توانید اثرات پیش دیابت را کنترل یا حتی معکوس کنید.

 

نکاتی برای مدیریت پیش دیابت

اگر پیش دیابت برای شما تشخیص داده شده است، هنوز خبرهای خوبی وجود دارد. با درمان مناسب و تغییر سبک زندگی، می توانید از پیشرفت پیش دیابت به دیابت نوع ۲ جلوگیری کنید. با انجام این اقدامات سالم خطر ابتلا به دیابت را به نصف کاهش دهید:

 

  1. از یک رژیم غذایی متعادل و سالم استفاده کنید. حتی اگر سابقه خانوادگی دیابت نداشته باشید، رژیم غذایی نامناسب می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را تا حد زیادی افزایش دهد. در مرحله پیش دیابت، اصلاح رژیم غذایی (در ترکیب با سایر تغییرات سبک زندگی) اغلب می تواند باعث شود قند خون شما به سطح طبیعی بازگردد. بهترین راه برای پیشگیری از دیابت اجتناب از پرخوری، گنجاندن غذاهای سالم تر در رژیم غذایی خود (سبزیجات، میوه ها، غلات کامل، پروتئین های بدون چربی و محصولات لبنی کم چرب) و محدود کردن گزینه های کمتر سالم (غذاهای فرآوری شده، شور و شیرین) است.
  2. به طور منظم ورزش کنید. در ترکیب با یک رژیم غذایی سالم، ورزش منظم یکی از بهترین کارهایی است که می توانید برای کنترل سطح قند خون خود انجام دهید. سعی کنید ۵ تا ۷ روز در هفته حداقل ۳۰ دقیقه ورزش کنید تا به طور موثر از دیابت نوع ۲ جلوگیری کنید. از آنجایی که قند خون پس از خوردن غذا افزایش می یابد، سعی کنید بعد از غذا به پیاده روی عادت کنید  این می تواند تأثیر انسولین را بر بدن شما افزایش دهد.
  3. وزن سالم را حفظ کنید. با پزشک خود در مورد محدوده وزنی سالم برای بدن خود صحبت کنید. اگر اضافه وزن دارید، کاهش کمتر از ۱۰ درصد وزن بدن می تواند قند خون، فشار خون و کلسترول شما را بهبود بخشد و به کاهش احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ کمک می کند(۲).

منابع : ۱ / ۲