راهنمای تشکیل و فعالیت گروه های خودیار دیابت
بسیاری از اقدامات خودمراقبتی، اگر در فضایی تعاملی و گروهی انجام شوند تاثیر بیشتری دارند. به همین خاطر است که برنامههای خوب خودمراقبتی، معمولاً یک جزء «تعامل گروهی» به صورت گروه خودیاری دارند.
گروه خودیار، گروه خودگردان و کوچکی است که بین ۵ تا ۱۵ نفر عضو دارد و اعضای آن به فواصل منظمی (مثلا ماهی یک بار) یکدیگر را به صورت حضوری یا مجازی ملاقات میکنند. فعالیت اصلی گروه های خودیار «حمایت دوجانبه» است و هدف آنها، توسعه روابط بین فردی مثبـت، همـدلی و حمایـت عـاطفی از طریـق بـه اشـتراک گذاشـتن تجربیات، اطلاعات و راههای مقابله با مشکل مشترک با سایر افراد عضو گروه خودیار است.
دستورالعمل تشکیل و فعالیت گروههای خودیار
تعداد اعضای گروه
باید گروهی را انتخاب کنید که به بهترین نحو با نیازها مطابقت داشته باشد. بهتر هست که تعداد گروه حداکثر ۱۰ تا ۱۵ نفر باشد، اما ممکن است بسته به نیاز، در یک گروه بزرگتر عضو شد.
برنامه ریزی زمان جلسات
زمان جلسه: زمانی را انتخاب کنید که بتوانید در جلسات شرکت کنید. برای برخی از افراد مانند افراد سالمند ممکن است زمان جلسات قابل تغییر باشد و این همیشه می تواند بر اساس بازخورد شرکت کنندگان گروه تغییر کند.
مدت زمان جلسه: اکثر گروه های به مدت ۹۰ دقیقه در هر جلسه مشارکت دارند. با این حال، مدت زمان جلسه باید به با نیازهای اعضای گروه مطابقت داشته باشد و بر اساس در دسترس بودن آنها می تواند طولانی تر یا کوتاه تر باشد. برای برخی از سنین بودن در یک جلسه ۹۰ دقیقه ای امکان پذیر نیست.
دفعات جلسه: بیشتر گروههای خودیار یکبار در ماه یا هفتهای یکبار برگزار می شود. تعیین دفعات جلسه می تواند بر اساس نظر خود اعضای گروه تغییر کند.
نقش های اعضای گروه
چندین نقش برای یک گروه خودیار دیابتی لازم است. این نقشها شامل داوطلبان برای رهبری گروه، افراد آگاه به بیماری دیابت، افراد مبتلا به دیابت و خانواده افراد مبتلا به دیابت می باشد. برخی از این نقش ها بسته به نیازهای گروه می توانند قابل تعویض باشند.
شرکت کنندگان: اعضای گروه دیابت، اعضای جامعه ای هستند که با دیابت زندگی می کنند و انتخاب کرده اند که به گروه خودیار دیابت بپیوندند. شرکت کنندگان اغلب به عنوان “اعضای گروه” یا “همسالان” نامیده می شوند.
رهبر گروه: تسهیلگران گروه دیابت یکی از اعضای گروه هستند که جلسات را مدیریت می کنند و به اعضای گروه در یادگیری کمک می کنند، اطلاعاتی را ارائه می دهند که واجد شرایط ارائه آن هستند. گروههای خودیار زمانی که توسط خود اعضای گروه هدایت میشوند به خوبی عمل میکنند و در صورت نیاز یک پزشک متخصص برای پاسخ دادن به سؤالات به گروه دعوت می شود. در برخی از گروه ها بدون تسهیل کننده اداره می شود و اعضای گروه به نوبت جلسات را رهبری می کنند. این به شما و گروه شما بستگی دارد که برای گروه خود یار خود چه روشی را انتخاب کنید.
دیابت یار: افرادی که به بیماری دیابت آگاهی دارند و خدماتی را برای اعضای گروه فراهم میکنند. برخی از وظایف این افراد به شرح زیر است:
-
برنامه ریزی جلسات، فعالیت ها و رویدادها.
-
شرکت در آموزش های گروه.
-
مشارکت با رهبر گروه برای دعوت از سخنرانان.
-
جذب شرکت کنندگان از طریق کانال های مختلف.
-
غربالگری شرکت کنندگان برای پیوستن به گروه.
-
تهیه و توزیع خبرنامه.
-
تعامل با اعضای گروه بین جلسات.
-
مشارکت با رهبر گروه برای گردآوری موضوعات مورد علاقه.
-
حمایت از شرکت کنندگان برای رویدادها یا فعالیت های دیگر.
برگزاری محل جلسات
جلسات ممکن است در مکانها و به شیوه های مختلف برگزار شود. موقعیت محل جلسه باید برای همه اعضا قابل دسترس، ایمن و راحت باشد. دیاورس جلسات را به صورت مجازی برگزار می کند و در صورت نیاز به جلسات حضوری، مکانی مشخص برای این جلسات در نظر می گیرد.
گروههای خودیار مجازی دیابت
به دلیل پیشرفت در ارتباطات از راه دور و رسانه های اجتماعی، گروه های خودیار مجازی محبوب شده اند. گروههای خودیار آنلاین به اعضا اجازه میدهند تا به صورت مجازی از خانههای خود به هم متصل شوند و از مزایای مشابه گروههای حضوری برخوردار هستند. رهبر گروه و یا دیابت یار می تواند شروع جلسات را با ارسال پیام آغاز کند. رهبر گروه همچنین باید دیگران را به پرسیدن سؤال و مشارکت در موضوعات گروه تشویق کند.
به اشتراک گذاری منابع: در جلسات آن لاین مطالب مورد نیاز از جمله ویدیوها، دستور العمل ها و چالش ها و مشکلات اخیر به اشتراک گذاشته می شود.
گفتگو: رهبر گروه از هر فرد می خواهد یک موضوع که برایش مهم است را به اشتراک بگذارد. این موضوع می تواند مربوط به دیابت باشد یا می تواند مورد شخصی باشد.
مسابقه ویدیویی: از اعضای گروه خواسته می شود یک ویدیو یا کلیپ صوتی کوتاه و دو دقیقه ای در مورد چیز مثبتی که برای مراقبت از خود انجام می دهند ضبط کنند و در گروه به اشتراک بگذارند. اعضای گروه ممکن است به خنده دارترین، خلاقانه ترین و آموزنده ترین ویدیو رأی دهند.
موضوعات مورد بحث
گروههای خودیار باید بر مشارکت گروهی تمرکز کنند. با این حال، مهم است که چارچوبی تنظیم شود برای موضوعاتی که قرار است در جلسه گروه خودیار مطرح شود. تاکید بر این نکته حائز اهمیت است که تمامی موضوعات باید مورد نظر و تایید گروه و دیابت یار باشد. این موضوعات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
موضوعات مدیریت دیابت:
-
پیشگیری و به تاخیر انداختن عوارض دیابت بر روی بینایی، قلب و عروق، کلیه، پاها و/یا دندان.
-
نیازهای تغذیه ای افراد مبتلا به دیابت مانند غذاهای سالم، وعده های غذایی کم کربوهیدرات و غیره.
-
سلامتی کلی و سبک زندگی سالم در حین زندگی با دیابت.
-
تحرک بدنی و تمرینات ورزشی برای کمک به مدیریت دیابت.
-
تمرینات آرام سازی و سرگرمی های لذت بخش برای کاهش استرس.
-
آشنایی با داروهای رایج دیابت و انسولین.
مهارت های مقابله ای: به اشتراک گذاشتن داستان های سختی ها و مشکلات مدیریت دیابت و راه های افزایش توانایی افراد برای مدیریت زمان های دشوار. برخی از اعضا ممکن است از افسردگی مرتبط با مدیریت دیابت خود رنج ببرند و می توانند از بحث صادقانه در مورد چگونگی کنار آمدن با آن بهره مند شوند.
اشتراک گذاری موفقیت: به اشتراک گذاری جنبه های موفقیت آمیز مدیریت دیابت یا هر رویداد مثبت دیگری که در حین ابتلا به دیابت رخ داده است.
اخبار: این می تواند شامل تحقیقات جدید یا اخبار مرتبط با دیابت باشد.
به روز رسانی مراقبت های بهداشتی: به روز رسانی در هر چیزی که به مراقبت های بهداشتی مربوط می شود. این می تواند شامل فناوری، اشکال جدید درمان یا هر چیز دیگری که به مراقبت های بهداشتی دیابت مربوط می شود، باشد.
تاب آوری: روند بهبودی از یک رویداد دشوار مرتبط با دیابت را شامل می شود.
انسولین: اهمیت رعایت رژیم انسولین، راههایی برای مدیریت موانع تهیه انسولین و نکاتی برای تزریق و نگهداری انسولین می باشد.
بسته به موضوع، ممکن است از سخنرانان مهمان واجد شرایط برای یک بحث مفید دعوت شود. برای مثال، از متخصصان غدد داخلی، متخصصان تغذیه و سایر مهمانان مرتبط دعوت شوند.
اداره کردن جلسات
-
شروع جلسات به موقع: بیش از پنج دقیقه جلسه دیرتر نباید شروع شود. از همه کسانی که به موقع آمدند تشکر خواهد شد.
-
خوشامد گویی به اعضا
-
معرفی اعضای گروه: شرکت کنندگان برای معرفی خود چیزی در مورد خودشان می گویند.
-
تنظیم دستور کار: آنچه را که قرار است در جلسه اتفاق بیفتد باید با تایید تمام اعضای گروه باشد تا احساس مالکیت جلسه ایجاد شود و این به شرکتکنندگان این امکان را میدهد که از همان ابتدا بدانند که دیابت یار و رهبر گروه آنجا هستند تا روند و جلسه را تسهیل کنند.
-
جمع بندی جلسه: قبل از پایان جلسه، رهبر گروه اتفاقات جلسه خلاصه می کند و اقدامات بعدی را برای جلسه بعدی مشخص می کند.
-
تشکر از اعضای جلسه و اختتام جلسه
رعایت اصول اخلاقی
-
برخورد مودبانه و محترمانه به دور از هر گونه خشونت و تمسخر
-
صدافت داشتن
-
عدم تجسس و سوال از زندگی خصوصی یگدیگر
-
رازدار بودن
-
انگ نزدن و قضاوت نکردن
- فرصت دادن به همدیگر برای صحبت و اظهار نظر کردن
وظایف رهبر گروه
این موارد را از نظر این که کدام را در حال حاضر انجام می دهید یا این که چگونه می توان این موارد را در فعالیت های گروه خودیار ادغام کرد، بررسی کنید:
-
اطلاعاتی در خصوص دیابت را در گروه توزیع کنید و به سوالاتی که ممکن است اعضای گروه داشته باشند، پاسخ دهید.
-
به اعضای گروه خوش آمد بگویید و خود را به عنوان تسهیل کننده گروه معرفی کنید.
-
از شرکت کنندگان و اعضای خانواده آنها دعوت کنید تا در فعالیت هایی برای ورزش و تغذیه سالم شرکت کنند.
-
سؤالات را از اعضای گروه دیابت جمع آوری کنید و از پزشکان دیاورس پاسخ دریافت کنید. پاسخ ها را در گروه به اشتراک بگذارید.
-
یک جلسه با یک متخصص ترتیب دهید تا در مورد داروها صحبت کنند.
-
بحث های گروهی را در گروه رهبری کنید تا به همه کمک شود تا یک هدف مشترک را تعیین کنند مثلا داشتن حداقل ۵۰۰۰ قدم در روز.
-
از شرکت کنندگان در مورد آخرین باری که توسط پزشک ویزیت شده اند، بپرسید و آنها را تشویق کنید که به طور منظم با پزشک خود در ارتباط باشند.
-
داستان شخصی خود را در مورد زندگی با دیابت به اشتراک بگذارید و دیگران را دعوت کنید تا داستان خود را به اشتراک بگذارند.
وظایف دیابت یار
-
تشکیل گروه خودیار
-
معرفی افراد به گروه خودیار براساس نیاز آنها
-
راهنمایی برای ثبت اعضا در گروه های خودیار
-
توضیح در خصوص قوانین گروه خودیار به اعضای گروه
-
هماهنگی برای برگزاری جلسات گروه
-
شرکت در جلسات گروه
-
پیگیری تشکیل مستمر و منظم جلسات
-
دعوت از سخنران مهمان در برخی جلسات گروه با مشارکت رهبر گروه
-
آموزش و توانمندسازی رهبر گروه خودیار
-
توزیع رسانه های آموزشی در جلسات گروه ها
-
محول کردن تکالیف به اعضا در جلسات گروه با مشارکت رهبر گروه
-
نظرسنجی از گروه خودیار و جمع بندی نتایج نظرسنجی جهت ارتقای کیفیت جلسات و عملکرد گروه
وظایف اعضای گروه های خودیار
-
ثبت نام جهت عضویت در گروه های خودیار
-
حضور مستمر و به موقع در جلسات گروه
-
ارئه نظرات و مشارکت فعال در بحث های گروه
-
انجام تکالیف جلسات
-
مشارکت در نظرسنجی گروه
-
رعایت کردن قوانین گروه های خودیار
اصول گروه خودیار:
بر اساس تجربیات مشترک افرادی که دیابت دارند، گروه تشکیل می شود: افراد تجربیات، ناامیدی ها و موفقیت های خود را با دیگران به اشتراک می گذارند. افراد می توانند به هم دیگر اطمینان دهند و از همدیگر حمایت کنند. در این گروه افراد تسهیل گر به عنوان رهبر گروه هستند که تجربیات خود را به اشتراگ می گذارند و به دیگران کمک می کنند و آنها را تشویق به کنترل دیابت می کنند.
فرصت هایی برای افراد برای «دادن و گرفتن» و تبادل یادگیری از یکدیگر ایجاد می کند: حمایت متقابل، منفعت دو جانبه از مزیت های این گروه است. هیچ کس در گروه از دیگری متخصص تر نیست و افراد گروه تفاوت بین توصیه های فردی را درک می کنند. توصیه می شود که رهبر گروه توانایی مدیریت گروه را در بحث های دشوار را داشته باشد.
به مردم اجازه می دهد تا تجربیات خود را بدون هیچ گونه قضاوتی در محیطی ایمن و دلگرم کننده به اشتراک بگذارند: محیط امن و بدون قضاوت، محیطی را ایجاد می کند که افراد می توانند از تجربیات خود درباره دیابت به راحتی صحبت کنند و از هم بیاموزند. رهبر گروه ممکن است قوانین و توافق هایی گروهی را وضع کند.
در دسترس همه افراد مبتلا به دیابت هست: افراد مبتلا به بیماری دیابت باید به گروه های پشتیبان و حامی دسترسی داشته باشند.
با در نظر گرفتن نقاط قوت، ارزش ها، نیازها و احساسات هر فرد می باشد: حمایت گروه خودیار، باید بر هر فرد، ویژگی های مختص به فرد و ارزش های او تمرکز کند. حمایت گروه از افرادی که بیماری دیابت دارند، به آنها کمک می کند که نقاط قوت خود را بشناسند و یاد بگیرند که چگونه می توانند از نقاط قوت خود در مدیریت زندگی روزمره استفاده کنند.
به توعی یک روش مکمل خدمات مراقبت های بهداشتی است. گروه خودیار و حمایت خوب آن در کنار مراقبت های بهداشتی، فرصتی را ایجاد می کند که خدمات متناسب با نیازهای هر فرد باشد. و همه این ها موجب می شود که افراد با دیابت خود، زندگی خوبی داشته باشند. منظور از روش مکمل به این معنی است که مردم تشویق می شوند تا به طیف وسیعی از خدماتی که نیازهای آنها را برآورده می کند، دسترسی پیدا کنند.