انواع انسولین

برای اکثر افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ و برخی افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ دو نوع انسولین تجویز می شود: انسولین سریع الاثر که همراه با وعده های غذایی و گاهی اوقات میان وعده مصرف می شود و یک نوع انسولین طولانی اثر که یک یا دو بار در روز مصرف می شود و در طول روز اثر می گذارد.

انسولین سریع الاثر جایگزین انسولینی می شود که لوزالمعده سالم هنگام مصرف غذا یا میان وعده آزاد می کند. در مقابل، انسولین طولانی اثر جریان سطح پایین انسولین است که پانکراس سالم بین وعده های غذایی و در طول شب که حتی وعده‌ی غذایی مصرف نمی‌شود، آزاد می کند.

انسولین طولانی اثر برای ایجاد سطح پایه قند خون سالم عمل می کند. این بدان معنی است که وقتی غذا وارد بدن می شود، گلوکز خون از یک نقطه پایین تر و منظم تر افزایش می یابد و مدیریت آن را آسان تر می کند.

برای چه کسی می توان یک نوع انسولین تجویز کرد؟

برای برخی افراد فقط یک نوع انسولین تجویز می شود که ترکیبی از انسولین سریع اثر و طولانی اثر است که در بالا ذکر شد. این انسولین به عنوان انسولین مخلوط شناخته می شود. برخی از افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ یا دیابت حاملگی ممکن است فقط یک انسولین طولانی اثر مصرف کنند، زیرا این ممکن است برای کمک به مدیریت قند خون آن‌ها در ترکیب با سایر درمان ها کافی باشد.

اگر افراد به جای تزریق انسولین از پمپ انسولین استفاده کنند، فقط باید از انسولین سریع الاثر استفاده کنند. پمپ انسولین طوری تنظیم می‌شود که همیشه مقادیر کمی از این انسولین را آزاد کند.

بیشتر انسولین‌ها شفاف هستند، اما ممکن است برخی از انسولین ها کدر باشند (به دلیل آنچه که برای کاهش سرعت جذب آن در بدن اضافه شده است). اگر به افراد انسولین کدر داده شده باشد، باید هر کدام را ۱۰ بار به آرامی غلت داده و برعکس کنند تا زمانی که محلول کاملا مخلوط شده و سفید شیری شود.

نباید انسولین را به شدت تکان داد زیرا این کار باعث ایجاد حباب هایی می شود که می تواند منجر به دوزهای نادرست شود.

انواع انسولین بولوس (انسولین‌هایی که به وقت غذا مصرف می‌شوند)

انسولین بولوس به افراد یک انفجار سریع انسولین می دهد تا با کربوهیدرات های غذا و نوشیدنی مقابله کنند. دوز این انسولین به مقدار کربوهیدرات هایی که افراد می‌خورند بستگی دارد.

دو نوع اصلی انسولین بولوس وجود دارد.

انسولین سریع یا سریع الاثر

افراد مبتلا به دیابت انسولین سریع یا سریع الاثر را کمی قبل یا بعد از غذا مصرف می کنند. اثر سریع، در عرض چند دقیقه شروع به کار می کند و بسته به مارک انسولین بین سه تا پنج ساعت طول می کشد.

انسولین کوتاه اثر

انسولین کوتاه اثر مشابه انسولین سریع الاثر است، اما کندتر عمل می کند. چون کندتر است، باید حدود ۲۵ دقیقه قبل از غذا مصرف شود.  انسولین کوتاه اثر حدود ۳۰ تا ۶۰ دقیقه طول می کشد تا شروع به کار کند و ۵ تا ۸ ساعت در بدن باقی می‌ماند.

انواع انسولین پس زمینه (انسولین پایه)

اگر افراد انسولین بولوس را همراه با غذا مصرف می کنند، معمولاً باید یک یا دو بار در روز انسولین پایه مصرف کنند. در طول روز، انسولین با قندهایی که ممکن است بدن بسازد سروکار دارد و باید با آن‌ها مقابله کند حتی اگر غذا یا میان وعده ای مصرف نکند.

دو نوع اصلی انسولین پس زمینه وجود دارد:

انسولین با اثر متوسط

انسولین با اثر متوسط یک یا دو بار در روز مصرف می‌شوند.

انسولین طولانی اثر

انسولین طولانی اثر کندتر از انسولین متوسط ​​است، اما نحوه استفاده بدن از آن بسیار شبیه انسولین متوسط اثر است. این نوع از انسولین معمولاً یک بار در روز، هر روز در یک زمان معین مصرف می شود.

انسولین طولانی اثر و دیابت نوع ۲

انسولین‌های متوسط ​​یا طولانی‌اثر نیز بیشتر برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ تجویز می‌شوند. زیرا گاهی اوقات این انسولین ها به تنهایی و بدون نیاز به انسولین پایه کافی هستند. این به این دلیل است که افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ هنوز مقداری از انسولین خود را تولید می کنند.

انسولین مخلوط چیست؟

اگر افراد انسولین ترکیبی مصرف می کنند، به این معنی است که آن را قبل از غذا مصرف می کنند و نیازی به مصرف انسولین پس زمینه (یا پایه) در زمان دیگری ندارند. این می تواند ترکیبی از انسولین کوتاه اثر و میان اثر یا ترکیبی از انسولین سریع اثر و متوسط ​​اثر باشد.

اگر افراد دیابت نوع ۲ داشته‌باشند، ممکن است این نوع انسولین برای آن‌ها تجویز شود.

انسولین از چه چیزی ساخته شده است؟

انسولین به روش های مختلفی ساخته می شود. مولکول انسولین مانند دو رشته مهره های به هم پیوسته است.

انسولین انسانی: این نوع انسولین مصنوعی است و در آزمایشگاه ساخته می شود تا مانند انسولین ساخته شده در بدن باشد.

انسولین آنالوگ: این نوع انسولین نیز مصنوعی است و در آزمایشگاه ساخته می شود و دانشمندان موفق شده اند تا انسولین دستکاری شده ژنتیکی به نام آنالوگ بسازند.

انسولین حیوانی: این انسولین دیگر زیاد استفاده نمی شود، اما در برخی افراد انسولین خالص شده (تمیز شده) از حیوانات برای آن‌ها بهترین کاربرد را دارد. این نوع انسولین از گاو یا خوک به‌دست می‌آید.

منابع علمی:

https://www.diabetes.org.uk/about-diabetes/looking-after-diabetes/treatments/insulin/types

https://www.medicalnewstoday.com/articles/316674