کودکان و بزرگسالان ممکن است علائم متفاوتی از ابتلا به دیابت را در خود  نشان دهند.

علائم دیابت نوع ۱ در کودکان

شایع ترین علائم دیابت نوع ۱ در کودکان عبارتند از:

رفتن زیاد به دستشویی برای دفع ادرار، خیس کردن تخت یا پوشک های سنگین تر در نوزادان و بیدار شدن در شب برای رفتن به دستشویی.

تشنه بودن و عدم توانایی در رفع تشنگی: کودکان ممکن است بیشتر بخواهند نوشیدنی بنوشند و یا نوشیدنی خود را خیلی سریع تمام کنند.

احساس خستگی بیشتر از حد معمول: داشتن انرژی کمتر از حد معمول، عدم بازی به مقدار زیاد، انرژی کمتر برای ورزش.

کاهش وزن یا لاغرتر از حد معمول به نظر رسیدن.

همچنین ممکن است  پدر و مادر متوجه شوند که کودکشان بیشتر از حد معمول دچار عفونت می شود.

علائم دیابت نوع ۱ معمولاً در عرض چند روز یا چند هفته ظاهر می شوند و در صورت مشاهده هر یک از این علائم باید فوراً از پزشک کمک گرفت.

شایع ترین نوع دیابت در کودکان دیابت نوع ۱ است. اما کودکان همچنین ممکن است به دیابت نوع ۲ یا نوع دیگری از دیابت مبتلا شوند.

علائم دیابت نوع ۲ در کودکان

علائم دیابت نوع ۲ در کودکان مانند دیابت نوع ۱ است، اما ممکن است کمتر آشکار باشند و کندتر پیشرفت کنند.

علائم دیابت  نوع ۲ در کودکان مانند بزرگسالان است، اما ممکن است برخی علائم متفاوت باشد، مثلاً کودک مبتلا به دیابت نوع ۲ به دلیل داشتن انرژی کمتر تمایلی به بازی کردن ندارد.

پژوهش ها نشان داده‌است که چندین عامل خطر برای ابتلا به دیابت نوع ۲ وجود دارد. این عوامل شامل قومیت، ژنتیک و سبک زندگی هستند. در برخی موارد بر خلاف دیابت نوع ۱ می توان از دیابت نوع ۲ پیشگیری کرد.

اگر کودکی دیابت داشته‌باشد، والدین باید چه کارهایی انجام دهند؟

اگر کودک هر یک از علائم یا نشانه های دیابت را داشته‌باشد، باید مستقیماً نزد پزشک برده‌شود و حتما آزمایش قند خون برای او انجام شود. اگر یک آزمایش سریع و ساده از انگشت نشان دهنده قند خون بالا باشد، پزشک عمومی باید کودک را به بیمارستان ارجاع دهد و آزمایش برای تشخیص دیابت به آزمایشگاه ارسال شود.

بسیاری از کودکان و افراد جوان تا زمانی که به کتواسیدوز دیابتی و کمای دیابتی مبتلا نشده باشند، دیابت نوع ۱ در آن‌ها تشخیص داده نمی‌شود، که این وضعیت، وضعیتی که زندگی کودکان را تهدید می کند و نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.

اگر کودکی مبتلا به دیابت نوع ۲ باشد و برای مدت طولانی تشخیص داده نشود ممکن است در معرض خطری به نام وضعیت هیپرگلیسمی(افزایش قند خون) باشد و قند خون بالا می تواند به قسمت هایی از بدن آنها آسیب برساند.

دیابت نوع یک بیشتر کودکان و افراد جوان و دیابت نوع دو ببیشتر افراد بزرگسال را درگیر می‌کند.

پژوهشگران می‌گویند که دیابت نوع ۱ می تواند به دلیل ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی ایجاد شود که باعث می شود سیستم ایمنی بدن علیه سلول های لوزالمعده که مسئول ساخت انسولین است، آنتی بادی ایجاد کند. پژوهشگران هنوز در تلاش برای درک عوامل ایجاد کننده دیابت نوع ۱ هستند اما عوامل سبک زندگی باعث دیابت نوع ۱ نمی شوند.

ژنتیک نیز ممکن است در ایجاد دیابت نوع ۲ نقش داشته باشد. با این حال، بر خلاف دیابت نوع ۱، عوامل سبک زندگی وجود دارد که می تواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد. اضافه وزن و کم تحرکی دو عامل خطر بزرگ هستند.

در حالی که هیچ چیزی نمی تواند مانع از ابتلای کودکان به دیابت نوع ۱ شود، راه های زیادی برای کمک به پیشگیری یا به تاخیر انداختن ابتلا به دیابت نوع ۲، حتی با داشتن سابقه خانوادگی، وجود دارد.

دیابت نوع ۱ و نوع ۲ علائم مشابهی مانند تاری دید، ، تعداد بالای عفوت، خستگی، یا احساس خستگی، احساس تشنگی، نیاز به دستشویی رفتن زیاد و کاهش وزن دارند.

تفاوت بزرگ بین نوع ۱ و نوع ۲ این است که چگونه این علائم شروع به نشان دادن می کنند. علائم  دیابت نوع ۱ به سرعت ظاهر می شوند. با این حال، علائم دیابت نوع ۲ به مرور زمان خود را نشان می‌دهند و با گذشت زمان بدتر می‌شوند. این همان چیزی است که باعث می‌شود افراد مبتلا به نوع ۲ متوجه نشوند که سال ها قبل از تشخیص به این بیماری مبتلا هستند.

افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ باید شروع به مصرف انسولین کنند و باید تا آخر عمر این کار را انجام دهند زیرا بدن آنها نمی تواند انسولین تولید کند. انسولین را می توان از طریق قلم انسولین، پمپ یا سرنگ تهیه کرد.

افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ ممکن است از داروهایی استفاده کنند که به بدنشان کمک می کند تا به انسولین حساس تر شود. با پیشرفت بیماری، ممکن است به انسولین نیاز باشد.

هم بیماران دیابت نوع ۱ و هم نوع ۲ به آموزش در مورد رژیم غذایی مناسب نیاز دارند. و نیاز دارند درباره‌ی چگونگی مدیریت قند خون در زمانی که خیلی بالا یا خیلی پایین است، آموزش ببینند.

ورزش بخش بزرگی از مدیریت دیابت نوع ۲ است. رسیدن به وزن مناسب و ورزش بخش های مهمی از درمان دیابت نوع ۲ است.

 

منابع علمی:

https://www.diabetes.org.uk/living-with-diabetes/life-with-diabetes/children-and-diabetes/symptoms

https://nortonchildrens.com/news/type-1-vs-type-2-diabetes/