a4ab41a6 b7d6 4c18 980d 22bf13cc29af

خستگی  یکی از علائم رایج دیابت است. این موضوع می تواند ناشی از سطوح بالای قند خون و سایر عوارض دیابت باشد یا به دلیل عوارض جانبی داروها ایجاد شود.

خستگی و خستگی مداوم یکی نیستند. وقتی فردی خسته است، معمولا بعد از استراحت احساس بهتری پیدا می کند. وقتی فردی خستگی مداوم دارد، استراحت ممکن است تاثیری در احساس خستگی و بی حالی او نداشته‌باشد.

خستگی و خواب آلودگی مداوم یکی از علائم رایج دیابت نوع ۱ و ۲ است و می تواند به شدت بر کیفیت زندگی افراد تأثیر بگذارد.

چرا دیابت باعث خستگی و خواب آلودگی بیش از حد می شود؟

دلایل زیادی وجود دارد که چرا دیابت می تواند باعث خستگی شود. از این دلایل می‌توان به تغییرات در سطح قند خون، سایر علائم و عوارض دیابت، عوارض جانبی دارو، مشکلات روحی و روانی ناشی از دیابت و اضافه وزن اشاره کرد.

تغییرات در سطح قند خون

دیابت بر نحوه تنظیم و استفاده بدن از قند خون تأثیر می گذارد. وقتی فردی غذا می خورد، بدن غذا را به قندهای ساده یا گلوکز تجزیه می کند. سلول ها از انسولین برای جذب گلوکز از خون استفاده می کنند و سپس می توانند از آن برای انرژی استفاده کنند. در افراد مبتلا به دیابت، لوزالمعده انسولین کافی تولید نمی کند یا بدن به طور موثر از انسولین استفاده نمی کند. این موضوع باعث افزایش گلوکز در خون می شود.

هنگامی که سلول ها گلوکز کافی دریافت نمی کنند، ممکن است خستگی و ضعف ایجاد شود. داروهای دیابت، مانند انسولین یا متفورمین، به انتقال بیشتر این قند به داخل سلول‌ها و از افزایش قند در خون جلوگیری می‌کنند. یکی از عوارض جانبی احتمالی داروهای دیابت، قند خون پایین یا هیپوگلیسمی است. قند خون پایین نیز می تواند باعث خستگی شود، حتی پس از درمان قند خون پایین، فرد همچنان می تواند احساس خستگی کند.

سایر علائم دیابت

سایر علائم دیابت نیز می تواند به خستگی و خواب آلودگی فرد کمک کند، این علائم عبارتند از تکرر ادرار، تشنگی بیش از حد، گرسنگی شدید با وجود غذا خوردن، کاهش وزن غیر قابل توضیح و تاری دید.

در حالی که همه این علائم به طور مستقیم احساس خستگی را نشان نمی دهند، بسیاری از آن‌ها ممکن است به احساس کلی ناخوشی کمک کنند. این احساسات مداوم و ناراحت کننده می تواند اثرات روحی و جسمی شدیدی داشته باشد که ممکن است منجر به ایجاد خستگی شود.

برخی از علائم دیابت نیز ممکن است الگوی خواب فرد را مختل کند. برای مثال، فرد مبتلا به این عارضه هر شب چندین بار از خواب بیدار می‌شود تا به سرویس بهداشتی برود یا آب بخورد. افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به اختلال خواب هستند.

عوارض دیابت

افراد مبتلا به دیابت ممکن است دچار عوارضی شوند که به احساس خستگی کمک می کند. این عوارض معمولاً زمانی ایجاد می شوند که سطح قند خون برای مدت طولانی بسیار بالا بماند. عوارض احتمالی شامل مشکلات کلیوی، از جمله نارسایی کلیه، عفونت های مکرر، کوری، بیماری قلبی هستند.

عوارض جانبی داروهای دیابت

برخی از داروهایی که فرد می برای درمان عوارض دیابت و سایر مشکلات سلامتی استفاده می‌ کند نیز ممکن است باعث ایجاد عوارض جانبی شود که به خستگی کمک می کند.

سلامت روانی و عاطفی

زندگی با دیابت اغلب می تواند بر سلامت روانی و عاطفی فرد تأثیر بگذارد.  بسیاری از علائم افسردگی می توانند باعث خستگی شوند. برخی از این علائم عبارتند از  تغییرات رژیم غذایی که بر سطح گلوکز تأثیر می گذارد، تغییر در الگوهای خواب و از دست دادن انرژی.

 اضافه وزن

اکثر افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ دارای اضافه وزن یا چاقی هستند. افراد چاق ممکن است انجام فعالیت بدنی، اختلال خواب و خوردن یک رژیم غذایی نامتعادل برایشان دشوارتر باشد. همه این عوامل می تواند منجر به خستگی و خواب آلودگی شود.

نحوه مدیریت خستگی و خواب آلودگی ناشی از دیابت

تغییرات سبک زندگی می تواند به فرد کمک کند هم دیابت و هم علائم خستگی و خواب آلودگی را مدیریت کند.

تغییرات سبک زندگی می‌توانند شامل حفظ وزن سالم، ورزش منظم، خوردن یک رژیم غذایی سالم، رعایت بهداشت خواب خوب با زمان خواب منظم، مدیریت و محدود کردن استرس و مصرف کافی آب هستند.

منابع علمی:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323398#other-causes

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *